Przykładowa dieta redukcyjna

PONIŻEJ PRZEDSTAWIAMY PRZYKŁADOWĄ DIETĘ REDUKCYJNĄ NA PRODUKTACH STOSOWANYCH W NASZEJ KUCHNI. DIETA NIE UWZGLĘDNIA GRAMATUR, GDYŻ DOSTOSOWUJEMY JE DLA KAŻDEJ OSOBY INDYWIDUALNIE.

DZIEŃ 1


ŚNIADANIE: Owsianka z dodatkiem owoców (np. jabłko, truskawka, malina, jagoda, brzoskwinia)

II ŚNIADANIE: Omlet z warzywami smażony bez dodatku tłuszczu

OBIAD: Filet z kurczaka w sosie z musztardy z gorczycą, ryż basmati, surówka

PODWIECZOREK: Owocojogurt (jogurt naturalny z dodatkiem owoców np. jabłko, truskawka, malina, jagoda, brzoskwinia)

KOLACJA: Sałatka grecka (kapusta pekińska, sałata lodowa, pomidor, ogórek, chudy ser śródziemnomorski , sos jogurtowy lub vinegret)

DZIEŃ 2


ŚNIADANIE: Twarożek z dodatkiem grzanek razowych i warzyw( pomidor, rzodkiewka, cebula, papryka)

II ŚNIADANIE: Bułka razowa (naszego wypieku) z kurczakiem gotowanym, pomidorem i ogórkiem.

OBIAD: Zawijaniec drobiowy z brokułem, szpinakiem, kasza jaglana, bukiet warzyw gotowanych

PODWIECZOREK: Naleśnik razowy z owocami

KOLACJA: Sałatka z kurczakiem grillowanym + kapusta pekińska, sałata lodowa, pomidor, ogórek, sos jogurtowy lub vinegret

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE: Jajka gotowane, kromka chleba razowego, pomidor

II ŚNIADANIE: Tortilla razowa naszego wypieku z kurczakiem, szpinakiem i świeżymi warzywami

OBIAD: Klopsiki z indyka w lekkim sosie koperkowym, ryż brązowy, brokuł gotowany

PODWIECZOREK: Dietetyczna zupa pomidorowa,

KOLACJA: Ryba z pieca w pomidorach, surówka

DZIEŃ 4

I ŚNIADANIE: Serek grani z owocami i kawałkami ciasta owsianego

II ŚNIADANIE: Racuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem

OBIAD: Makaron razowy z kurczakiem, swieżym szpinakiem i lekkim sosem a’la carbonara

PODWIECZOREK: Jabłecznik razowy

KOLACJA: Sałatka brokuł, twaróg, cebulka

DZIEŃ 5

ŚNIADANIE: Płatki owsiane z jogurtem, jabłkiem i cynamonem

II ŚNIADANIE: Sałatka: grzanki razowe, jajko, kapusta pekińska, sałata lodowa, pomidor, ogórek, sos jogurtowy lub vinegret

OBIAD: Łosoś z pieca w ziołach, ryż z warzywami, surówka

PODWIECZOREK: Dietetyczna zupa gulaszowa

KOLACJA: Twaróg z dodatkiem warzyw

DZIEŃ 6

ŚNIADANIE: Muesli z mlekiem i dodatkami

II ŚNIADANIE: Sałatka owocowa

OBIAD: Zawijaniec drobiowy z pieczarką i ogórkiem, ryż brązowy, warzywa

PODWIECZOREK: Leczo warzywno-pomidorowe z kurczakiem

KOLACJA: Kalafior gotowany

DZIEŃ 7

ŚNIADANIE: Bułka razowa (naszego wypieku), chudy twaróg z dodatkami

II ŚNIADANIE: Warzywa na parze

OBIAD: Gołabek drobiowy w lekkim sosie pomidorowym, ryż basmatti, warzywa

PODWIECZOREK: Owoce w jogurcie

KOLACJA: Sałatka z fasolki szparagowej zielonej i żółtej