PONIŻEJ PRZEDSTAWIAMY PRZYKŁADOWĄ DIETĘ REDUKCYJNĄ NA PRODUKTACH STOSOWANYCH W NASZEJ KUCHNI. DIETA NIE UWZGLĘDNIA GRAMATUR, GDYŻ DOSTOSOWUJEMY JE DLA KAŻDEJ OSOBY INDYWIDUALNIE.
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: Owsianka z dodatkiem owoców (np. jabłko, truskawka, malina, jagoda, brzoskwinia)
II ŚNIADANIE: Omlet z warzywami smażony bez dodatku tłuszczu
OBIAD: Filet z kurczaka w sosie z musztardy z gorczycą, ryż basmati, surówka
PODWIECZOREK: Owocojogurt (jogurt naturalny z dodatkiem owoców np. jabłko, truskawka, malina, jagoda, brzoskwinia)
KOLACJA: Sałatka grecka (kapusta pekińska, sałata lodowa, pomidor, ogórek, chudy ser śródziemnomorski , sos jogurtowy lub vinegret)
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE: Twarożek z dodatkiem grzanek razowych i warzyw( pomidor, rzodkiewka, cebula, papryka)
II ŚNIADANIE: Bułka razowa (naszego wypieku) z kurczakiem gotowanym, pomidorem i ogórkiem.
OBIAD: Zawijaniec drobiowy z brokułem, szpinakiem, kasza jaglana, bukiet warzyw gotowanych
PODWIECZOREK: Naleśnik razowy z owocami
KOLACJA: Sałatka z kurczakiem grillowanym + kapusta pekińska, sałata lodowa, pomidor, ogórek, sos jogurtowy lub vinegret
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE: Jajka gotowane, kromka chleba razowego, pomidor
II ŚNIADANIE: Tortilla razowa naszego wypieku z kurczakiem, szpinakiem i świeżymi warzywami
OBIAD: Klopsiki z indyka w lekkim sosie koperkowym, ryż brązowy, brokuł gotowany
PODWIECZOREK: Dietetyczna zupa pomidorowa,
KOLACJA: Ryba z pieca w pomidorach, surówka
DZIEŃ 4
I ŚNIADANIE: Serek grani z owocami i kawałkami ciasta owsianego
II ŚNIADANIE: Racuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
OBIAD: Makaron razowy z kurczakiem, swieżym szpinakiem i lekkim sosem a’la carbonara
PODWIECZOREK: Jabłecznik razowy
KOLACJA: Sałatka brokuł, twaróg, cebulka
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE: Płatki owsiane z jogurtem, jabłkiem i cynamonem
II ŚNIADANIE: Sałatka: grzanki razowe, jajko, kapusta pekińska, sałata lodowa, pomidor, ogórek, sos jogurtowy lub vinegret
OBIAD: Łosoś z pieca w ziołach, ryż z warzywami, surówka
PODWIECZOREK: Dietetyczna zupa gulaszowa
KOLACJA: Twaróg z dodatkiem warzyw
DZIEŃ 6
ŚNIADANIE: Muesli z mlekiem i dodatkami
II ŚNIADANIE: Sałatka owocowa
OBIAD: Zawijaniec drobiowy z pieczarką i ogórkiem, ryż brązowy, warzywa
PODWIECZOREK: Leczo warzywno-pomidorowe z kurczakiem
KOLACJA: Kalafior gotowany
DZIEŃ 7
ŚNIADANIE: Bułka razowa (naszego wypieku), chudy twaróg z dodatkami
II ŚNIADANIE: Warzywa na parze
OBIAD: Gołabek drobiowy w lekkim sosie pomidorowym, ryż basmatti, warzywa
PODWIECZOREK: Owoce w jogurcie
KOLACJA: Sałatka z fasolki szparagowej zielonej i żółtej