Uprawianie sportu staje się coraz częściej codziennością Polaków. Kluby fitness i siłownie przeżywają oblężenie, a na leśnych ścieżkach można spotkać biegaczy i rowerzystów. Taka forma zadbania o zdrowie jest bardzo istotna. Znacząco wpływa na podniesienie odporności. Jednak podczas uprawiania sportu, należy też zadbać o prawidłową dietę. Dlaczego?
Dlaczego odpowiednia dieta jest tak ważna
Podczas treningów organizm potrzebuje więcej kalorii niż zazwyczaj. Jeśli celem sportu nie jest odchudzanie, należy jeść więcej na co dzień. Nie można jednak przesadzać. Przeważnie organizm spala mniej kalorii podczas treningu niż się wydaje. Aplikacje sportowe pomagają rozwiać tego typu problemy i bardziej precyzyjnie dobierać kaloryczność posiłków. Same kalorie powinny jednak dostarczać odpowiednich składników odżywczych. Do sprawnej pracy mięśni potrzebne jest białko. Produkty, które są w nie bogate to np.:
- ryby;
- mięso;
- jajka;
- rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica);
- twaróg
Przy komponowaniu posiłków trzeba wziąć te produkty pod uwagę. Uprawiając sporty wytrzymałościowe, jak np. bieganie, ważne jest też dostarczanie węglowodanów. Są one źródłem energii dla organizmu. Warto, by miały niski indeks glikemiczny, dzięki czemu glukoza będzie dostarczana równomiernie przez cały dzień. Pomoże to zachować więcej sił na trening i zwiększyć jego efektywność.
Zdrowe jedzenie stanowi kluczową kwestię podczas uprawiania sportu. Warto więc poświęcić trochę uwagi i przyjrzeć się temu, co znajduje się na talerzu. Zdrowe jedzenie będzie wspierać organizm w dążeniu do sportowych celów.