Wiele osób rezygnuje ze zdrowego jedzenia myśląc, że jest ono drogie. Często mówi się np. o nasionach chia, amarantusie czy innych mniej znanych produktach w kontekście zdrowego odżywiania. Są one dosyć drogie. Jednak istnieją możliwości skomponowania tanich i zdrowych posiłków korzystając z polskich, łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu jedzenie jest zdrowe bez wydawania na nie fortuny.
Tanie, zdrowe posiłki
Odpowiednio skomponowana dieta powinna być bogata w warzywa i owoce. Warto korzystać z sezonowych rzeczy, dzięki czemu posiłki będą tańsze. Na wiosnę warto wybrać np. młode ziemniaki i kalafior, w lato cieszyć się smakiem truskawek, a na jesień korzystać z przepisów na dynię czy cukinię. Polskie warzywa i owoce w zupełności pokryją zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały. Kupowane na miejscowym straganie będą tańsze i zdrowsze niż w markecie. Istotnym czynnikiem w diecie jest również białko. Powszechnie wiadomo, że jego źródłem jest mięso albo ryby. Nie zawsze jednak te artykuły należą do najtańszych. Na szczęście są inne źródła zdrowego białka i z pomocą mogą przyjść diety wegetariańskie i wegańskie. Przepisy na nich oparte są bogate w warzywa strączkowe takie jak:
- fasola;
- ciecierzyca;
- soczewica (czerwona, zielona, brązowa).
Produkty te są bardzo tanie i powszechnie dostępne. Warto więc nauczyć się wykorzystywać je w swojej diecie. Można z nich ugotować zupę, zrobić farsz do krokietów czy nawet upiec ciasto.
Nawet mając niewielkie fundusze, jedzenie może być zdrowe. Warto więc zadbać o to, co ląduje na talerzach.