Naturalne probiotyki – co jeść, aby wesprzeć mikroflorę?

Ludzki organizm zamieszkują miliardy bakterii. Wpływają one na wiele istotnych funkcji dla naszego organizmu. Kojarzą się przede wszystkim z mikroflorą jelitową, ponieważ to właśnie w jelitach znajduje się ich najwięcej. Co ciekawe, działanie mikroflory jelitowej wpływa nie tylko na odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego, ale na zdrowie całego organizmu. Do zadań tych mikroorganizmów należy również dbanie o odporność człowieka, o produkcję neuroprzekaźników koniecznych do sprawnego działania układu nerwowego czy też zapobieganie rozwojowi chorób autoimmunologicznych.

Probiotyki w codziennej diecie

Na szczęście probiotyki – czyli dobroczynne bakterie – można przyjmować na codzień w formie pożywienia. Znajdują się one przede wszystkim w kiszonkach i produktach fermentowanych. Do najpopularniejszych produktów naszpikowanych probiotykami należą:

  • fermentowany nabiał – wszelkiego rodzaju jogurty, kefiry, kwaśne mleko czy maślanki;
  • kiszonki – szczególnie kiszone ogórki, kapusta, kimchi;
  • inne fermentowane produkty – pasta miso, chleb na zakwasie, kombucha.

Jak dbać o bakterie jelitowe?

Podaż probiotyków to jedno. Ważne jest też odpowiednie dokarmianie mikroorganizmów jelitowych, które wspomoże ich rozrost i namnażanie. Dlatego należy pamiętać o jedzeniu prebiotyków, czyli produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Bardzo ważne jest również urozmaicenie diety i spożywanie różnego rodzaju włókien pokarmowych. Istotną rolę mają tu przede wszystkim warzywa i ich regularne spożywanie. Wówczas jelita – i reszta organizmu – funkcjonują sprawniej i skuteczniej chronią zdrowie człowieka.

Related Posts

wpływ diety na skórę

Wpływ diety na skórę – co jeść dla zdrowej cery?

Zdrowa, promienna cera jest odzwierciedleniem naszego wnętrza, a wpływ diety na skórę jest nie do przecenienia. Coraz więcej badań potwierdza, że to, co spożywamy na co dzień,…

Egzema atopowa – przyczyny, objawy, leczenie i jakość życia pacjentów

Egzema atopowa – przyczyny, objawy, leczenie i jakość życia pacjentów

Egzema atopowa jest najbardziej powszechnym rodzajem egzemy. Najczęściej dotyka ona dzieci. Choroba ta ma podłoże alergiczne i charakteryzuje się objawami w postaci świądu oraz suchości skóry. Przyczyną…

Jak komponować zdrowe posiłki?

Jak komponować zdrowe posiłki?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Dzięki temu można przecież zachować swoje zdrowie na dłużej. Żywność bogata w witaminy i…

Zdrowe jedzenie i jego wpływ na ludzki organizm

Zdrowe jedzenie i jego wpływ na ludzki organizm

Wraz z wzrastającą świadomością konsumentów rośnie popularność zdrowego odżywiania. Pełnowartościowe i ekologiczne posiłki mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podpowiadamy, dlaczego warto stawiać na zdrowe jedzenie….

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

Wiele osób rezygnuje ze zdrowego jedzenia myśląc, że jest ono drogie. Często mówi się np. o nasionach chia, amarantusie czy innych mniej znanych produktach w kontekście zdrowego…