Naturalne probiotyki – co jeść, aby wesprzeć mikroflorę?

Ludzki organizm zamieszkują miliardy bakterii. Wpływają one na wiele istotnych funkcji dla naszego organizmu. Kojarzą się przede wszystkim z mikroflorą jelitową, ponieważ to właśnie w jelitach znajduje się ich najwięcej. Co ciekawe, działanie mikroflory jelitowej wpływa nie tylko na odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego, ale na zdrowie całego organizmu. Do zadań tych mikroorganizmów należy również dbanie o odporność człowieka, o produkcję neuroprzekaźników koniecznych do sprawnego działania układu nerwowego czy też zapobieganie rozwojowi chorób autoimmunologicznych.

Probiotyki w codziennej diecie

Na szczęście probiotyki – czyli dobroczynne bakterie – można przyjmować na codzień w formie pożywienia. Znajdują się one przede wszystkim w kiszonkach i produktach fermentowanych. Do najpopularniejszych produktów naszpikowanych probiotykami należą:

  • fermentowany nabiał – wszelkiego rodzaju jogurty, kefiry, kwaśne mleko czy maślanki;
  • kiszonki – szczególnie kiszone ogórki, kapusta, kimchi;
  • inne fermentowane produkty – pasta miso, chleb na zakwasie, kombucha.

Jak dbać o bakterie jelitowe?

Podaż probiotyków to jedno. Ważne jest też odpowiednie dokarmianie mikroorganizmów jelitowych, które wspomoże ich rozrost i namnażanie. Dlatego należy pamiętać o jedzeniu prebiotyków, czyli produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Bardzo ważne jest również urozmaicenie diety i spożywanie różnego rodzaju włókien pokarmowych. Istotną rolę mają tu przede wszystkim warzywa i ich regularne spożywanie. Wówczas jelita – i reszta organizmu – funkcjonują sprawniej i skuteczniej chronią zdrowie człowieka.

Related Posts

wpływ diety na skórę

Wpływ diety na skórę – co jeść dla zdrowej cery?

Zdrowa, promienna cera jest odzwierciedleniem naszego wnętrza, a wpływ diety na skórę jest nie do przecenienia. Coraz więcej badań potwierdza, że to, co spożywamy na co dzień,…

Egzema atopowa – przyczyny, objawy, leczenie i jakość życia pacjentów

Egzema atopowa – przyczyny, objawy, leczenie i jakość życia pacjentów

Egzema atopowa jest najbardziej powszechnym rodzajem egzemy. Najczęściej dotyka ona dzieci. Choroba ta ma podłoże alergiczne i charakteryzuje się objawami w postaci świądu oraz suchości skóry. Przyczyną…

Zdrowe jedzenie i jego wpływ na ludzki organizm

Zdrowe jedzenie i jego wpływ na ludzki organizm

Wraz z wzrastającą świadomością konsumentów rośnie popularność zdrowego odżywiania. Pełnowartościowe i ekologiczne posiłki mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podpowiadamy, dlaczego warto stawiać na zdrowe jedzenie….

Jak komponować zdrowe posiłki?

Jak komponować zdrowe posiłki?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Dzięki temu można przecież zachować swoje zdrowie na dłużej. Żywność bogata w witaminy i…

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

Wiele osób rezygnuje ze zdrowego jedzenia myśląc, że jest ono drogie. Często mówi się np. o nasionach chia, amarantusie czy innych mniej znanych produktach w kontekście zdrowego…